Heleen_Levano

Over

Heleen Levano werd op 5 december 1941 in Utrecht geboren. Het milieu waaruit zij voortkwam, had zeker artistieke componenten: haar vader was onderwijzer en was in bezit van de MO-tekenakte, waarvoor een gedegen opleiding moest worden gevolgd. Na een verblijf op het Gemeentelijk Lyceum en een opleiding aan de Werkplaats Kindergemeenschap van Kees Boeke te Bilthoven wist Heleen dat ze beeldhouwster wilde worden. Ze had hiervoor al aan de avondschool Artibus lessen in de beeldende vakken gevolgd. Haar aspiraties zouden echter botsen met die van vader en moeder, maar na een periode van enige hectiek wist ze zich toegelaten tot de kunstacademie, een keuze waarbij de achterban zich uiteindelijk neerlegde. Achtereenvolgens bezocht ze de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam, het Instituut voor Kunstnijverheid te Amsterdam en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Haar opleiding voltooide ze bij Ateliers ’63 van Wessel Couzijn. Haar eerste echte opdracht bestond uit zes kinderfiguren in steen voor zes basisscholen. Haar belangrijkste techniek zou zijn het boetseren van de figuren in was of klei waarna het in brons werd gegoten en vereeuwigd. Uitgangspunt in haar werk is steeds de figuratie, abstracte kunst is dat nooit geweest, hoewel deze kunstuitingen haar soms zeer kunnen bekoren. Met de figuratie van bloemen, dieren en mensen moest echter wel wat gebeuren, haar werk zou daarom nooit “gewoon” realistisch zijn. Ze trachtte met een ritmische werkwijze een soort van spanning in het werk op te roepen waarbij de toeschouwer een signaal krijgt van het wezen van het uitgebeelde. Het zich niet verliezen in details leidde bij haar niet tot stilering, maar haar werkwijze kan beter impressionistisch genoemd worden, waarbij het vooral gaat om de wezenlijke indruk die iets of iemand maakt. Zo probeert ze in haar werk wat in de poëzie wordt nagestreefd in een haiku, een kort en kernachtig Japans gedichtje: met minimale middelen het wezenlijke en het pure uitdrukken.

Levano voerde verschillende opdrachten voor monumentale beelden uit. Heel sterk drukte ze zich uit in een serie portretten, daarnaast ontwierp ze ook penningen, zowel in brons als in keramiek.

Enkele voorbeelden: het Zigeunermonument op het Museumplein te Amsterdam, de Veenarbeider in Broek in Waterland / Volgermeerpolder, beeldengroep voor het gemeentehuis te Diepenveen, het beeld bij de kerk in Oudleusen en het Nationaal Monument Aruba. Ook in Denemarken staat werk van haar opgesteld.

Opleiding

Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam
o.l.v. Prof. Gregoire en Prof. Esser

Ateliers’63 bij Wessel Couzijn

Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam

Instituut voor Kunstnijverheid te Amsterdam

Tentoonstellingen o.a.

Hout brons en steen slot Zeist
S.b.k. eenmanstentoonstelling
Galerie de Reiger Utrecht, met Eric Claus
Galerie de Berenburg Eck en Wiel
Galerie Houtman Amsterdam
Beeld en route Diepenheim
Jewish museum New York U.S.A.
Deutsches historisches museum Berlijn
Stads museum Munchen
Galerie Polder te Borne
Hazelaar Soest a cire perdu
Kunsthandel Borzo te Den Bos
Tentoonstelling Muiderslot met Sjoert Buisman
Solo Portrettententoonstelling huis voor beeldende kunst.
Uitgave boek ín een ander gezicht.

Opdrachten

Zes stenen beelden gemeente Amsterdam
Zigeunermonument Museumplein Amsterdam
Beeld winkelcentrum Heilo
Beeld voor gemeente Veile Denemarken
Penning mr. Lau Mazirel
Theaterprijs Hans Snoek
Beeld Silkeborg Denemarken
Beeld gemeente Strijen
Portret H.M. Beatrix gemeente Genemuiden
Beeldengroep voor gemeentehuis Diepenveen
Beeld voor gemeente Oudleusen
Beeld voor Alphen aan de Rijn
Beeld voor Lutten (gemeente Hardenberg)
Nationaal monument Aruba, Nederlandsche Antillen
Borstbeeld H.M. Beatrix waterschap Overijsel
Veenarbeider in Broek in Waterland / Volgermeerpolder
Beeld Willem van Oranje en Charlotte de Bourbon in Brielle
Verscheidene portretopdrachten